Naujos statybos projektas, pristatantis VELUX stogo langus – istorinis pastatas netoli Eseno
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architektai: Berlyno „Sigurd Larsen Design & Architecture“

„Dortmannhof“ yra puikus pastatas: esantis garsiosios Zeche Zollverein teritorijoje, garsėjantis savo kultūriniu vaidmeniu ir išskirtine šiuolaikine architektūra, tačiau nuo 1791 m. naudojamas būsto ir žemės ūkio reikmėms.

Vienas iš nedaugelio tokio tipo, derinantis butus ir svirną, sujungtus centriniu įėjimu, po vienu stogu.

Du muzikantai įsimylėjo pastatą ieškodami vietos gyventi, groti muziką ir apgyvendinti svečius, ir nusprendė ten įgyvendinti savo namų svajones. Užduotis nebuvo lengva, nes visam tūriui taikomi griežti apsaugos įstatymai.

Novatoriškų biurų paieškos juos nuvedė pas Sigurdą Larseną, kurio danų „Roofhouse“ (visas dėmesys šviesai iš viršaus) buvo įvertintas tarptautiniu mastu ir apdovanotas.

Apribojimai buvo daug didesni nei vidutinio projekto atveju, nes tūris ir fasadai turėjo likti nepaliesti. To, kas leistina, ribos buvo labai griežtos, procesas – su daugybe įtrauktų valdžios institucijų – truko daugiau nei dvejus metus.

Vietos taisyklės leido pridėti tik du mažus stogo langus, be išorinės izoliacijos ir be papildomų angų.

Iššūkis lėmė išskirtinį, novatorišką sprendimą, nes tiek architektai, tiek klientai pripažino istorinio pastato grožį.

Naujos statybos projektas, pristatantis VELUX stogo langus – istorinis pastatas netoli Eseno
Architektai: Berlyno „Sigurd Larsen Design & Architecture“; nuotraukos: Christianas Flatscheris

Sigurdas Larsenas

Berlyno „Sigurd Larsen Design & Architecture“ architektas

Istorinį pastatą sudaro keli įėjimai ir vidinės jungtys, leidusios įvairiai ūkininkavimo veiklai vykti vienu metu. Šios savybės buvo išsaugotos, kad šeimos gyvenimas, kūryba ir darbas galėtų sugyventi panašia dvasia

Architektai: Berlyno „Sigurd Larsen Design & Architecture“; nuotraukos: Christianas Flatscheris

Architektai neizoliavo viso tūrio, tik gyvenamąsias dalis. To priežastys nebuvo visiškai ekonominės ir ekologiškos: šis sprendimas taip pat leido išlaikyti matomas senas, gražias konstrukcijas. Kadangi buvo išsaugotos originalios, gražios tamsaus akmens grindys, namas šildomas keliais tradiciniais šildytuvais.

Dėl šiuolaikinių langų žiemą naujoji dalis yra šiltesnė nei senoji – senas, karštas oras išleidžiamas per stogą. VELUX langų padėtis aukštai tūryje užtikrina optimalią oro cirkuliaciją.

Suprojektuoti tūriai pasirodė esąs puikus visų problemų sprendimas: muzikos patalpoms nereikėjo jokių papildomų akustinių priemonių, nes nėra lygiagrečių sienų.

Gaisro izoliacijos klausimas buvo išspręstas ant medinių konstrukcijų uždėjus ugniai atsparią „Fermacell“ dangą.

Grafika

Architektai: Berlyno „Sigurd Larsen Design & Architecture“; nuotraukos: Christianas Flatscheris

Projektai istorinio tūrio viduje primena miniatiūrinį kaimą: vidiniai kiemai tarp tūrių leidžia daugybę kelių tarp erdvių, todėl šiltesniais mėnesiais padidėja gyvenamasis plotas.

Klientams reikėjo muzikos kambario su vieta mažai auditorijai, buto, taip pat atskiro bloko svečiams.

Buvo išlaikyta į labirintą panaši namo konstrukcija su visais perėjimais. Tvartas ir daržinė buvo pakeisti įspūdingais naujais kambariais, tačiau daugybė senovinių elementų – netgi šėrimo loviai – buvo palikti ir integruoti į sienas.

Šiame projekte naudoti VELUX gaminiai
VELUX stogo langas GGL
Išsami informacija apie gaminį

Išsami informacija apie projektą

Metai:  „Dortmannof 1791“, vidaus išplėtimas baigtas 2020 m.
Vieta: Esenas, Vokietija
Architektai:  „Sigurd Larsen Design & Architecture“, Berlynas
Plotas:  350 kv. m
Nuotraukos: Christianas Flatscheris