{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
vietos planas
Architektūra: „Architektur Strobl ZT GmbH“

Namo istorija yra įdomi. Antrojo pasaulinio karo metu į jį pataikė bomba ir jis buvo atstatytas su žemesniu nesimetrišku nauju stogu, neatitinkančiu aiškios kaimyninių stogų linijos. 2008 m. poreikis atnaujinti senąją medžiagą įkvėpė tėvo ir sūnaus duetą paversti studentų tyrimą projektu.

Buvo planuojamas naujas simetriškas stogas, atitinkantis frontonus kairėje ir dešinėje, o tai taip pat – įvedant išilginį įstiklinimą išilgai viso fasado – suteikė galimybę pakelti lubas žemiau esančiuose butuose.

Statymas ant esamo namo reiškia daugybę suvaržymų, ypač struktūroje ir pagrindiniuose elementuose. Vėdinimo šachtos turi eiti aukštyn, o pratęsimas turi stovėti ant esamų laikančių sienų. Kadangi vieta yra miesto viduryje, būtina efektyvi, iš anksto pagaminta konstrukcija, kurią būtų galima surinkti per trumpiausią laiką. Stroblas taip pat nusprendė šiame projekte naudoti skersai laminuotą medieną. Medžiaga ekologiška, gamykloje plokštės supjaustomos pagal dydį ir prisukamos vietoje. Skersai laminuota mediena (CLT) yra lengva, o tai yra dar vienas esminis stogų su istorine danga prailginimo aspektas.

Butas Graze su VELUX stogo langaisArchitektūra: „Architektur Strobl ZT GmbH“; nuotraukos: Patricia Weisskirchner

Martinas Stroblas jaunesnysis

„Strobl Architektur“

VELUX yra ilgametė mūsų įmonės partnerė. Aišku, gaminiai yra puikūs, tačiau tai, ką aš tikrai vertinu, yra partneris, su kuriuo galima pasikalbėti, kai kyla abejonių dėl dienos šviesos planavimo – svarbiausius dalykus pridėjome VELUX atlikus analizę.

Architektūra: „Architektur Strobl ZT GmbH“; nuotraukos: Patricia Weisskirchner

Saugomoje teritorijoje, kur miegamieji negali būti ilgesni nei 50 % namo ilgio, sukurti šviesa užlietus kambarius nėra lengva. Laimei, labai anksti projektavimo metu buvo atsižvelgta į tinkamą dienos šviesos paskirstymą. Martinas Stroblas jaunesnysis apibūdina, kaip tai įvyko: VELUX atstovas atvyko į biurą pasikalbėti apie kitą projektą. Pirmieji Schillerstrasse planai gulėjo ant stalo, mes juos taip pat aptarėme. 3D modelis, sukurtas naudojant VELUX „Daylight Visualizer“ įrankį, parodė, kad kampų ir lubų apšvietimas nepakankamas.“

Grafika

Architektūra: „Architektur Strobl ZT GmbH“; nuotraukos: Patricia Weisskirchner

Nauji, privatūs laiptai veda į šviesų, erdvų butą mansardoje. Dėl stogo formos senamiestyje reglamentų tik virtuvė turi vertikalią sieną ir jungtį su balkonu. Visos kitos patalpos apšviestos ir vėdinamos iš viršaus.

Funkcinė įranga buvo išdėstyta apie esamas šachtas ir vamzdžius, todėl susidarė įdomi patalpų tipologija. Miegamieji yra tradiciniai; jų proporcijos primena žemiau esančius butus. Viduryje yra šviesos užlietas vonios kambarys, apšviečiantis koridorių pro skersinį langą. Koridorius ir pereinama virtuvė jungiasi prie atviros svetainės ir valgomojo zonos, padalytos į dvi zonas šachtomis, tai primena klasikines kambario proporcijas.

Eglės faneros konstrukcija, padengta skaidria balta medžiaga, matoma viduje, subtiliu raštu pakeičianti kitas sienų dekoracijas.

Šiame projekte naudoti VELUX gaminiai
VELUX stogo langas GGL
Išsami informacija apie gaminį
VELUX INTEGRA® stogo langas GGL
Išsami informacija apie gaminį

Išsami informacija apie projektą

Projektas: palėpės atnaujinimas 
Vieta: Gracas, Austrija 
Architektai: „Architektur STROBL ZT GmbH“
Metai: 2015 m.
Nuotraukos: Patrizia Weisskirchner / Oliveris Wolfas