{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
vietos planas
Architektai: „j+e architectes“

Draugų grupė, kuri kartu mokėsi architektūros Bretanėje, nusprendė kartu pasistatyti namą: pastatą suprojektavo trys šeimos, tarp jų Benjaminas Jardelis ir Nicolasas Epaillardas, ir jų biuras „j+e architectes“. Kolektyvas surado ir nusipirko tris gretimus sklypus nedidelio Erdeveno miesto pakraštyje, skirtus trims vienos šeimos namams, ir sugalvojo naujo tipo būstą.

Keturis elementus, kuriuose yra trys butai, bendra erdvė ir biuro patalpa, skiria saulės apšviesti šiltnamiai. Augalija yra laukinė pieva visose bendrose vietose, išskyrus daržą. Kiekvienas namas turi savo sodą su individualiai suprojektuota terasa.

Projektas turėjo būti novatoriškas visais aspektais, pradedant nuo pirmųjų eskizų. Draugiškas aplinkai, mažai anglies dvideginio išmetantis, pagamintas tik iš vietinių medžiagų, padedant būsimiems gyventojams. „Les Pieds Vertes“ – tai pareiškimas prieš nesuskaičiuojamus naujai pastatytus vienos šeimos namus ir reakcingą tradicinės estetikos kartojimą.

Tokio namo statybai reikėjo nemažai pastangų planavimo etape, nes kraštovaizdžio apsaugos zonose – vienoje jų yra Erdevenas – nustatytos griežtos taisyklės naujai statomų namų tūriui ir medžiagoms. Laimei, „i+e architectes“ sugebėjo įtikinti valdžios institucijas, kad medžio malksnos ir žali stogai tiks kraštovaizdžiui, kaip ir baltos sienos ir keramikiniai stogo skalūnai, kurie būdingi regionui. Dėl riboto aukščio ir privalomo 45 laipsnių stogo kampo dviejų aukštų namas buvo įmanomas tik su stogo langais.

Kooperatinis būstas Erdevene su VELUX stogo langaisArchitektai: „j + e architectes“; nuotrauka: Antoine Mercusot

Benjaminas Jardelis

namo architektas ir bendraturtis

Projektavimo proceso metu mes suvokėme tinkamo dienos šviesos intensyvumo reikšmę kiekvienoje patalpoje. Saulė užlieja gyvenamąsias patalpas, o VELUX stogo langai užtikrina tinkamą dienos šviesos kiekį miegamuosiuose. Dienos šviesa palaiko mus nuolat susietus su aplinka, o saulės šviesa atgaivina mūsų architektūrą.

Architektai: „j+e architectes“; nuotrauka: Fanch Galivel

Butai sujungia tradicijų ir naujovių pranašumus, kiekvienas iš jų siūlo skirtingą erdvinę patirtį. Paprastos gipso sienos ir natūralios grindų medžiagos – medis arba linoleumas – palieka gyventojams erdvės savo asmenybei išreikšti.

Visi keturi blokai – trys butai ir biuro patalpos – užima du aukštus, o viršutiniame remiamasi tik VELUX stogo langais. Projektą patvirtinęs rajono architektas šį sprendimą suprato kaip vienintelį variantą, leidžiantį ilgą, tiesią tradicinę stogo formą.

Grafika

Architektai: „j+e architectes“; nuotrauka: Fanch Galivel

Namas yra padalintas į tris šiltnamius, kuriuose kaupiama saulės spindulių šiluma, kad ji grįžtų naktį. Dviguba vėdinimo sistema su šilumos atgavimu ir storu izoliaciniu sluoksniu užtikrina optimalų patalpų klimatą.

Perdirbimas arba biologiškai skaidžių išteklių naudojimas yra viso namo taisyklė: šiltinimui buvo naudojami šiaudai ir kanapės, surinktas lietaus vanduo drėkina šiltnamius, medinės fasado malksnos paliktos neapdorotos.

Šiame projekte naudoti VELUX gaminiai
VELUX INTEGRA® stogo langas GGL
Išsami informacija apie gaminį
VELUX stogo langas GGL
Išsami informacija apie gaminį

Išsami informacija apie projektą

Projektas: kooperatinis būstas
Vieta: Erdevenas, Prancūzija 
Architektai: Benjaminas Jardelis ir Nicolasas Epaillardas / „J+e architectes“
Metai: 2018 m.
Nuotraukos: Antoine Mercusot / Franchas Galivelis