Naujos statybos projektas, kuriame pristatomi VELUX stogo langai – biblioteka Gundelsheime
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Architektai: „Schlicht Lamprecht Architekten“; nuotraukos: Stefanas Meyeris

Gundelsheimas, kaimo Vokietijos Aukštutinėje Frankonijoje, likimas toks, kaip ir daugelio kitų mažų gyvenviečių regione.

Per pastaruosius dešimtmečius ji patyrė lėtą nykimą dėl gyventojų imigracijos į miestus, darbo vietų trūkumas ir dideli prekybos centrai sužlugdė vietos ekonomiką.

Tik pastaraisiais metais vyriausybė lėšomis ir politika pradėjo remti kaimų atgaivinimą – tuo pačiu metu žmonės iš naujo atrado gyvenimo kaime pranašumus.

Nauja biblioteka ir kultūros centras Gundelsheime buvo finansuoti tokia parama, kurią koordinavo vietos bibliotekų asociacija.

Projekto idėja kilo tuo metu, kai abu architektai pamatė vietą ir namą – stovinčius atskirai, be svirno ir karvidės, kurie būtų buvę būdingi ūkių tipologijai toje vietoje.

Ansamblio priekinis fasadas atskleidžia jo vidinę struktūrą: išilgai didelio tūrio sienos įkištas nedidelis namelis.

Esama, anksčiau stovėjusi troba su svirnu buvo kruopščiai atnaujinta ir tapo pastatų komplekso dalimi. Du medinės konstrukcijos tūriai talpina naują bendruomenės biblioteką.

Naujos statybos projektas, kuriame pristatomi VELUX stogo langai – biblioteka Gundelsheime
Architektai: „Schlicht Lamprecht Architekten“; nuotraukos: Stefanas Meyeris

Stefanas Schlichtas ir Christophas Lamprechtas

„Schlicht Lamprecht Architekten“, Schweinfurtas, architektai

Mes nenorėjome, kad stogo erdvė atrodytų kaip tamsi masė, kabanti virš bibliotekos: su angomis tiesiai prie frontono mes labai diskretiškai įleidome saulės šviesą į patalpas. Žmonės įeina ir stebisi: iš kur ši graži šviesa?

Architektai: „Schlicht Lamprecht Architekten“; nuotraukos: Stefanas Meyeris

Pagrindinė bibliotekos patalpa yra šviesos užlieta salė su knygų lentynomis po abiem tūriais.

Knygų lentynos stovi ant paslėptų ratų, todėl jas galima sustumti į saugyklą visada, kai reikia didelės atviros erdvės.

Šiaurinėje pusėje už medinio fasado yra didelis stiklas, tačiau dienos šviesos šaltinis erdvėje yra dvi stogo langų eilės, esančios rytinėje pusėje, pačiame abiejų stogų viršuje.

Grafika

Architektai: „Schlicht Lamprecht Architekten“; nuotraukos: Stefanas Meyeris

„Įprasta, kad svirno viduje yra maža pašiūrė. Mažas namas dideliame name, puiki vieta darbo įrankiams laikyti – arba mūsų projekte pagalbinėms patalpoms ir saugyklai. Erdvės tuose įdėtuose namuose yra labai draugiškos ir jaukios dėl savo dydžio ir puikiai tinka kaip skaitymo erdvė vaikams“, – aiškina Stefanas Schlichtas ir Christophas Lamprechtas.

Šiame projekte naudoti VELUX gaminiai
VELUX INTEGRA® stogo langas GGL
Išsami informacija apie gaminį

Išsami informacija apie projektą

Projektas:  bendruomenės biblioteka
Vieta: Gundelsheimas, Vokietija
Klientas:  Gundelheimo savivaldybė
Architektai:  „Schlicht Lamprecht Architekten“, Schweinfurtas
Metai: konkursas 2016 m., statyba 2018–2020 m.
Plotas: 320 kv. m
Nuotraukos: Stefanas Meyeris