{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
vietos planas
Architektai: „SPPA Architekten“

Šveicarijos kantono Šafhauzeno žaliose kalvose šiaurės Šveicarijoje, netoli nuo Reino upės, vynuogynų viduryje stovi senas svirnas. Keturis šimtmečius jis buvo naudojamas tiek vynui spausti, tiek susitikimams. Istorinę vertę turi ne tik pats pastatas, bet ir tai, kaip jis stovi tarp vynuogynų. 2007 m. vietinių vyno gamintojų kooperatyvas nusprendė investuoti į turizmą. 2010 m. buvo surengtas vyno spaudimo pastato atnaujinimo konkursas, kurio tikslas – praturtinti istorinę vietą šiuolaikine programa. Kooperatyvui reikėjo naujos daugiafunkcės erdvės vakarėliams ir renginiams, taip pat nedidelio restorano su vadinamąja „vyno biblioteka“.

„SPPA Architekten“ nusprendė kuo artimiau išlaikyti seno svirno istorinę formą. Fasado angų nebuvo pridėta, tik įėjimo durys buvo pakeistos naujomis, suprojektuotomis taip, kad atitiktų medines lentas išorėje. Aukštas ir pusaukštis kitoje patalpos pusėje supa patalpą iš šonų, vis dar nešildomi, tik paklota nauja, lygi grindų danga.

Tikrasis senovinis vyno presas buvo perkeltas iš svirno kampo į atskirą naują betoninę patalpą rytinėje svirno pusėje, kad visi praeinantys galėtų pamatyti. Didelė erdvė tarp šios naujos zonos ir svirno veda prie įėjimo ir naudojama kaip restorano lauko zona. Vakaruose yra atskiras techninis įėjimas į virtuvę ir darbuotojams. Naujojoje požeminėje dalyje, šalia restorano, yra renginių patalpa, virtuvė, visa reikalinga techninė įranga: visa tai išdėstyta palei įspūdingą koridorių ir matosi, kaip susitinka senieji ir naujieji pastatai.

 Vyninės išplėtimas Osterfingene su VELUX stogo langaisArchitektai: „SPPA Architekten“; nuotraukos: Jürgas Zimmermannas

Peteris Trachsleris

„SPPA Architekten“ partneris

Mūsų idėja, nors iš pirmo žvilgsnio buvo ekstravagantiška, buvo labai racionali. Mes nenorėjome konkuruoti su esamu pastatu, nes mums patinka masyvi jo išvaizda ir atskira padėtis kraštovaizdyje. Taigi mes pasiūlėme ne pastatą, o patalpas kalvoje po žeme, už svirno.

Architektai: „SPPA Architekten“; nuotraukos: Jürgas Zimmermannas

„Vertikali šviesa buvo vienintelis variantas mūsų projekte, variantas, kuris mums labai patinka. Iš pradžių langų eilę turėjo sudaryti ovalios angos. Kadangi laimėję konkursą tobulinome projektą toliau, turėjome kai ką supaprastinti. Ovalius stiklus pakeitė VELUX stogo langai. Mes žinojome apie gaminius iš ankstesnių projektų: atlikdami restauravimo darbus, mes dirbame daugybėje palėpių, kurioms reikia dienos šviesos. Čia dėl nuolydžio statumo stogo langai dedami toli virš patalpos lubų, vamzdžiuose. Mes juos suformavome, kad šviesos pasiskirstymas būtų optimalus, kampais, todėl stogo langų iš vidaus beveik nesimato“, – aiškina architektas Peteris Trachsleris.

Grafika

Architektai: „SPPA Architekten“; nuotraukos: Jürgas Zimmermannas

Vamzdžių sienelėse paslėpti ilgi elektriniai žibintai, sustiprinantys dienos šviesą, apšviečiantys vyno parodą išilgai šiaurinės sienos. Forma taip pat atlieka daugiau nei vieną funkciją: šalia pirminės, vyno parodos, siena veikia kaip akustinė plokštė ir slepia vėdinimo sistemą. Tiksliai išlietos betoninės lubos taip pat sudėtos atitinkamos spalvos akustinės plokštės.

Šiame projekte naudoti VELUX gaminiai
VELUX INTEGRA® stogo langas GGU
Išsami informacija apie gaminį

Išsami informacija apie projektą

Projektas: vyninė 
Vieta: Osterfingenas, Šveicarija 
Architektai: „SPPA Architekten“ 
Metai: 2015 m.
Nuotraukos: Jürgas Zimmermannas